Waarom ik geen DJ wilde worden maar het toch ben gaan doen

De sterrenstatus van DJ's heb ik altijd maar wat overschat gevonden. Ik bedoel. Hoe moeilijk is het om wat plaatjes op een USB stick mee te nemen en met autosync achter elkaar te plakken als een slinger van dansbare hitjes?
 
Het zal wel door mijn opvoeding komen. Ik ben veel met klassieke muziek opgevoed. Denk aan grote orkesten vol met mensen die een instrument perfect beheersen.
Later werd ik meer van de jazz muziek. Ook dat is een kunst. Met een handvol mensen ter plekke nieuwe dingen bedenken.
 
Dus vond ik de DJ zijn sterrenstatus niet waardig. En nog steeds vind ik er veel hype inzitten. Maar de sterrenstatus gaat dus eigenlijk niet over wat je doet, maar wat je voor elkaar krijgt. Mensen in vervoering brengen, duizenden tegelijk. Diepe bassen, opzwepende melodieën, ratelende drums. De energie van een zaal opbouwen en laten exploderen.
 
De afgelopen tijd heb ik veel gedraaid op evenementen, feestjes en festivals. Tot aan het Amsterdam Dance Event toe. En dan merk je dat het eigenlijk heel gevoelig ligt wat je draait. Het gaat er niet om of je de plaatjes goed mixt, maar welke plaatjes je aanzet.
 
Ik begon wat met draaien van tracks die ik wel leuk vond. Inmiddels weet ik al beter wat ik wel en niet kan aanzetten.
 
Toch ben ik niet gaan draaien om het draaien. Ik zocht een manier om trompet te spelen over elektronische muziek. En ik begon enthousiast zelf elektronische muziek te produceren. Maar na veel en hard werken had ik een set van een uur. Dat was leuk, totdat ik zag dat die muziek in de studio lekker was, maar live toch niet helemaal aansloot. 
 
En dus begon ik te zoeken naar muziek die wel werkte. Maar om mezelf nu weer twee jaar in de studio op te sluiten? Hoe leuk ook, ik vind het optreden net zo leuk, misschien wel leuker zelfs. Dus ben ik gaan draaien met bestaande muziek. Opzoek naar de ideale balans tussen smaak en effect. Wat draai ik graag en werkt ook live? En daar dan weer trompet melodieën bij zoeken.
 
En dat werkte. Nu weet ik beter welke muziek er gemaakt en gedraaid moet worden om de juiste sfeer neer te zetten. 
 

Inmiddels heb ik aardig wat DJ uren erop zitten, maar voel ik me nog steeds alleen op mijn gemak met de trompet erbij. En dat is maar goed ook. Want ik merk dat dat toch het verschil maakt.

Add comment


Security code
Refresh